وقتی صحبت از ابراز احساسات میشه همه فکر می کنند منظور ابراز علاقه است. در حالی که منظور ما از ابراز احساسات هر نوع حرف زدن پیرامون احساسات و بیان آنهاست. احساساتی که در بسیاری اوقات می تواند منفی و ناخوشایند باشد و دردسر درست کند. در این مقاله به دلیل پرسش یکی از بانوان به این سوال می پردازیم که چرا وقتی نوبت به گفتگو پیرامون احساسات زنان میرسد یک دعوا درست می شود. احساساتی که شاید اصلا به خود زندگی مشترک هم ربط نداشته باشد.
متن سوال:
سلام خانم فاطمی. من راجع به یه چیزی با شوهرم حرف میزنم بهش میگم فقط دارم احساسم رو میگم و ازت راهکار نمیخوام نه تنها قبول نمیکنه که این حرف منو اشتباه و بی ربط مییخونه و میگه مسخره اس کسی بخواد راجع به چیزی همینطوری حرف بزنه واسه همین ما هر موقع راجع به چیزی حرف میزنیم بحثمون میشه. من احساس میکنم هرگز احساسات زنانه منو درک نمیکنه همیشه وقتی بهش میگم ما زن ها اینطوری هستیم میگه من از این رفتار زن ها متنفرم یعنی چی که میخواید همینطوری با کسی حرف بزنید پس برو با دیوار حرف بزن. اغلب احساسات زنانه منو سرکوب میکنه و نهی میکنه .فکر میکنم ازدواج ما اشتباه بود. شوهر من یه زن با رو حیه و اخلاق و رفتار مردانه میخواد نه یک زن. حتی به خودش هم گفتم که ازدواج ما اشتباه بود.
پاسخ: ریشه دعوای زن و شوهرها موقع ابراز احساسات زنان
چرا وقتی زن احساسات با شوهر حرف می زند موضوع به دعوا ختم می شود؟ این یکی از مسائلی است که برای خیلی زن و مردها دغدغه است. گرچه در محصول زن موفق در زندگی مشترک، در دو فصل مفصلا به رازهای گفتگو با شوهر پرداخته ام، و در مقاله ی رازهای گفتگو با همسر نیز چند فایل صوتی در این ارتباط گذاشته ام اما به دلیل مشاوره ی یکی از عزیزان و دیدن اهمیت این موضوع تصمیم گرفتم یک مقاله ی دیگر هم به این مهم اختصاص دهم.
نکته اول: ابراز احساسات زودگذر زن برای مرد …
همانطور که در فیلم آموزشی زن موفق در زندگی مشترک گفته ام، وقتی زن از احساسات میگه مرد به چشم گزاره اطلاعاتی بهش نگاه می کنه. زن از یک احساس زودگذر داره حرف میزنه ولی مرد موضوع رو خیلی جدی می گیره و فکر می کنه دیگه همه چی تمومه. مثلا شما می گی من دیگه نمیخوام برم سر کار. من که زن هستم می دونم که شما الان مثلا دعوات شده سر کار خسته ای اعصابت خورده داری یه چیزی میگی تخلیه بشی فردا هم میای میگی کارم رو خیلی دوست دارم. ولی از نگاه مرد این یک گزاره اطلاعاتی و یک fact هست که تصمیم قطعی روشن و قاطع شماست. بنابرین اصلا نمیاد همدلی بکنه بگه که اخی بمیرم چی شده امروز تو کار اذیت شدی. میاد میگه چی میخوای دیگه نری سر کار ببین من نمی تونم خرج قر و فرت رو بدم ها.حواست باشه گفته باشم.
موضوع چیست؟
یعنی اصلا موضوع صحبت فعلی شما سر کار رفتن یا نرفتن نیست. موضوع شما عصبانیت و خستگی کاره. ولی برای همسر شما موضوع میشه یه چیز دیگه. موضوع میشه سر کار رفتن یا نرفتن شما و بعد هم شروع میکنه منطقا با شما پیرامون این موضوع بحث کردن بدون اینکه به احساساتی که پشت بند حرف شما هست بپردازه.
برای شما قضیه حرف زدن از یک سری احساسات زودگذره برای مرد موضوع حرف زدن از یک تصمیم قاطع و همیشگی است. و اگه این اتفاق ده بار هم بیفته هر ده بار هم مرد همین فکر رو می کنه. هیچ وقت به حساب این نمیزاره که الان فقط داری احساسات لحظه ایت رو عنوان می کنی.
پیشنهاد میکنیم این مقاله را بخوانید: رهایی از حلقه ضعف و وابستگی در عشق
نکته دوم: بیان و ابراز احساسات آداب و اصول دارد
ما گفتیم که از احساساتتون حرف بزنید اما ابراز احساسات اصول و آداب داره. مثلا من می تونم بگم که من رنجیده و ناراحتم .. یا مثلا من احساس میکنم تحقیر شدم و مورد بی توجهی قرار گرفتم یا هر چیزی شبیه به این..
اما نمیتونم بگم تو یه ادم به درد نخوری. چون الان این احساس بهم دست داده که همسرم یه ادم به درد نخوره. یا مثلا به همسرم بگم تو یه ادم خشک بی احساس زمختی. یا مثلا به همسرم بگم که اصلا ازدواج من با تو از اولش هم اشتباه بود. منظور ما از ابراز احساسات اصلا اینها نبود. ما توی کارگاههای آموزش مهارت گفتگو (دیالوگ) مشخصا روی این مسائل کار می کنیم.
من فقط اجازه دارم از احساسی که در درونم تجربه بکنم حرف بزنم اما اجازه ندارم که دیگران رو قضاوت و ارزیابی کنم و بهشون بر چسب بزنم. اگه احساس کردم که مورد بی توجهی قرار گرفتم می تونم بگم احساس می کنم که احساساتم مورد توجه قرار نگرفته. ولی نمی تونم بگم تو یه ادم خشک و بی احساسی که از احساسات هیچی سرت نمیشه.
می بینید این دو خیلی با هم فرق دارن.
نکته سوم: حد و مرز ابراز احساسات را از مهران مدیری بیاموزیم
در ثانی بیان و ابراز احساسات هم حد و مرز و حریم داره .ما اجازه نداریم هر چی به ذهنمون رسید تحت عنوان بیان احساسات به همسرمون بگیم. مهران مدیری در یکی از قسمتهای سریال پاورقی خیلی قشنگ در قالب طنز و اغراق این موضوع رو نشون داده. در یکی از قسمتها یکی از زن و شوهرها به بقیه میگه که ما تو زندگی حرفامون رو به هم می زنیم و با هم صادقیم. به خاطر همین موفقیم. بقیه زن و شوهر ها تصمیم می گیرن که دیگه از این به بعد حرف تو دلشون نمونه و حرفاشون رو بزنن.
موضوع از انتقادای مثل این شروع میشه:” وقتی تو مهمونی سر سفره مالاچ مولوچ می کنی آبروم میره و خجالت می کشم” تا کم کم به این میرسه که مثلا ” دقت کردی قیافت عینه پنگوئنه! ” یا مثلا “دماغ درازت عین منقار فلان پرنده است.” تا نهایتا میرسه به اینکه مهران مدیری به زنش میگه که مردم تو خیابون منو می بینن میگه چرا اینو گذاشتی به عنوان زنت انقدر زشته. فلانی ( که نقش یک مرد پیر و پر ریش و پشم داره ) برای این نقش بهتره تا تو.
نتیجه گیری اخلاقی از سریال پاورچین
و خلاصه تو این فیلم نشون میده که درسته زن و شوهر باید با هم صادق باشن، حرفاشونو به هم بزنن و تو دلشون نریزن یا نرن پیش مردم بزنن اما نهایتا قرار هم نیست که دیگه هر چی تو ذهن و دلشون اومد دهن باز کنن منتقل کنن. قرار نیست زن بیاد به شوهرش بگه که از اول هم انتخاب من اشتباه بود! از اول هم ازدواج من با تو اشتباه بود.
من که زن هستم می دونم شما ممکنه هفته ی دیگه فکر کنی بهترین انتخاب رو کردی. اما این همیشه در ذهن شوهر شما می مونه که شما از این ازدواج ناراضی هستی و این خیلی بده و خیلی اثرات سو داره.
این فیلم کوتاه را از دست ندهید: خوشبختی در زندگی با افزایش عزت نفس
نکته چهارم: راهی بهتر قبل از ابراز احساسات رنجش
من در پکیج زن موفق در زندگی مشترک هم گفتم شما اگر خشمگین و رنجیده اید و یک عالمه احساسات انتقادی دارید باید اول اجازه بدید این احساسات فروکش کنند بعد در مورد اصل مسئله صحبت کنید. تکنیکهایی مثل صندلی خالی، نامه ی احساسات آسانسوری و .. برای این بود.. بعد اگر احساس کردید که واقعا مسائلی هست که باید اصلاح و حل بشه اونوقت مطرح کنید. نه اینکه من هر روز مرد رو دست خوش احساسات بالا و پایین خودم بکنم! یک روز بگم عاشقتم تو بهترینی. یه روز بگم حالم از این زندگی مزخرف و از تو به هم می خوره! اصلا اشتباه کردم با تو ازدواج کردم!
نکته پنچم: پرهیز از شتاب حلال خیلی از مشکلات
پرهیز از شتاب یکی از مهارتهایی است که ما در هنر گفتگو به سبک دیالوگ می آموزیم و اینکه خیلی اوقات یکم صبر کردن موضوع رو به کل حل می کنه! من امشب عصبانی هستم و میخوام دهن باز کنم و یه عالمه حرف بزنم تا فردا صبر می کنم! بعد فردا می بینم که اصلا اون احساسات دیگه نیستند!!!! خوب دیگه راجع به چی حرف بزنم! اما وقتی که حرف زده شد دیگه تموم میشه!
داستان مرشد و میخ
حتما ماجرای اون مرشدی که به شاگردش گفت میخ توی دیوار بکوبه رو شنیدید. مرد راحت و بی دردسر یه عالمه میخ رو تو دیوار کوبید و بعد کلی طول کشید تا مجبور شد یکی یکی میخ ها رو در بیاره.. دست اخر هم جای میخها توی دیوار موند!
خیلی راحت میشه با شتاب و عجله دلی رو شکست و کسی رو رنجوند! اما ترمیمش سالها زمان می بره و گاه حتی با وجود اینکه بخشیده می شیم اما خاطره ی اثر بدی که گذاشتیم باقی می مونه..
راهکار نهایی بیان احساسات برای همه زن و مردها و خصوصا زنان
خوب حالا باید چی کار کرد؟
۱- پرهیز از شتاب
اولا در بیان احساسات پرهیز از شتاب کنید . سعی کنید که اجازه بدید احساساتتون قبل از صحبت با همسر فروکش کنه. می تونید از نوشتن نامه احساسات اسانسوری که در پکیج گفتم استفاده کنید و بعد هم پاره کنید و دور بریزید و اصلا به همسرتون ندید! می تونید از تکنیک صندلی خالی که در فیلم آموزشی زن موفق در زندگی مشترک گفتم استفاده کنید.
۲- تکنیک زرافه ای
قرار نیست هر چه به ذهنتون رسید بگید بلکه باید حرفتونو مزه مزه کنید. – اجازه دارید فقط از خودتون و احساسی که تجربه می کنید بگید نه اینکه فرد مقابل رو ارزیابی و قضاوت کنید. حق دارید بگید رنجیده و ناراحتید ولی حق ندارید به همسر برچسب سرد، بی احساس و .. بزنید.
در بیان احساسات هم باید از تکنیک گفتگوی زرافه ای که در دیالوگ هست و در فیلم آموزشی زن موفق در زندگی مشترک گفته ام استفاده کنید.
۳- درک متقابل و پذیرش تفاوتها
اگر انتظار دارید او شما را درک کنه و با شما همدلی کنه آیا شما او رو درک می کنید! اگر انتظار دارید که او به شما به عنوان یک زن و منبع احساسات حق بده آیا شما به او حق می دید که با احساسات شما و خودش راحت نباشه!! پیشنهاد من اینه که هر وقت از او ناراحتید بعد از اینکه نامه احساسات خودتون رو نوشتید و به احساسات خودتون گوش دادید و با خودتون همدلی کردید. شروع کنید از نگاه همسرتون یک خاطره نوشتن. طوری که گویا همسرتون از سمت شما مورد اجحاف قرار گرفته و ناراحت شده. وقتی شروع کنید از نگاه همسرتون به اتفاقات نگاه کنید کم کم او رو هم درک می کنید و اینطور عصبانی نمی شید.
نکته ی پایانی
اینکه خیلی از همسرتون انتظار همدلی نداشته باشید. همدلی چیزی است که حتی ما زنها هم در اون ضعیف هستیم چه مردها.
اگر می خواهی یک زندگی مشترک فوق العاده داشته باشی این فیلم رو از دست نده: زن موفق در زندگی مشترک
دوست دارم نظرات شما را هم در قسمت دیدگاهها بنویسم. اگر این متن را خوانده اید لطفا نظر خود را برای ما بنویسید.
نویسنده و مشاور: مرضیه فاطمی
Man ham ba ebraze ehsasat ba hamsaram moshkel daram
Zamani ke minewisam doost daram va payame mano nemikhone wa waghti mibine javabi nemishnawam bayes bahs mishe
رویای عزیز سلام.
ممنون از دیدگاه شما. این موردی که شما ذکر کرده اید مربوط به ابراز احساسات مثبتی است که بی پاسخ مانده است. یعنی ابراز عشقی که در مقابلش پاسخی دریافت نکرده اید. البته طبیعی هم هست که ناراحت بشید. اما افراد مختلف در چنین موقعیتهایی عکس العمل متفاوت دارند. مثلا یک نفر ممکنه بپذیره که همسرش علیرغم اینکه عاشقشه ولی کلا کاراکتر رمانتیکی نداره، یکی ممکنه بپذیره که شوهرش عاشقشه ولی درگیری فکری و شغلی زیادی داره و وقتی برای این برنامه ها نداره، اما یک نفر هم ممکنه به شدت به هم بریزه، احساس امنیتش خدشه دار بشه، فکر کنه دوست داشتنی نیست، دچار ترس و وحشت خلا روحی و عاطفی بشه و از شدت ناراحتی یک بحث و دعوا ایجاد کنه، طوری که شوهر بیچاره با خودش فکر کنه، کاش زنم ابراز عشقی که تهش بخواد به دعوا منجر بشه نمی کرد! یک نفر دیگه هم ممکنه در چنین وضعیتی احساس دوست داشتنی نبودن بکنه اما عوض اینکه دعوا کنه هی بیشتر و بیشتر محبت کنه بلکه یکی از ابراز عشقهاش بگیره و در ابراز عشق همسرش به روش باز بشه. اما این هم راه حل اشتباهی است که نهایتا منجر به نابودی زن میشه. من همیشه به خانمهای دو دسته ی اخر توصیه می کنم که روی عزت نفس خودشون کار کنند. جون افزایش عزت نفس هم باعث میشه خودشون احساس ارامش و امنیت بیشتری رو در زندگی احساس کنند و هم اینکه آرامش همسرشون رو به هم نریزند.
بهتون توصیه میکنم حتما مقالات ما در بخش ازدواج رو بخونید، مقاله وابستگی یکی از مقاله هایی است که به نظرم باید بخونید
هم چنین سری به محصولات ما در قسمت تقویت عزت نفس بزنید. فایل خودهیپنوتیزمی افزایش عزت نفس می تونه خیلی به شما کمک کنه.
خوشبخت و شاد باشید