یک پنجره برای بهتر زیستن

مهارت ابراز وجود و جرات ورزی، راهی برای ظاهر شدن در بهترین سطح

ابراز وجود

ابراز وجود یا خود بیانگری چیست؟

برای اینکه بتوانیم در بهترین سطح خودمان ظاهر شویم نیازمند مهارت ابراز وجود هستیم. ابراز وجود، خودبیانگری، خود ابرازی یا جرات ورزی ترجمه های واژه ی self assertiveness هستند. مهارت ابراز وجود از مولفه های عزت نفس بالا است و از آن چند معنا استخراج می شود. یکی از ابعاد ابراز وجود این است که ما به خاطر ترس از انتقاد، یا به خاطر جلب محبوبیت از آنچه هستیم عدول نکنیم و خودمان را چیز دیگری جا نزنیم. این موضوع نه تنها در روابط اجتماعی ما بلکه در سطح کار و فعالیت حرفه ای ما نیز خود را نشان می دهد. یعنی برای اینکه در کارمان بتوانیم خلاقیت و تمامیت خود را حفظ کنیم و از عمیقترین بخش وجودمان ظاهر شویم نیازمند ابراز وجود هستیم. برای اینکه بتوانیم اثری بدیع و منحصر به خودمان بیافرینیم باید مهارت ابراز وجود را در خود تقویت کنیم.

تاثیر ابراز وجود در کار و زندگی حرفه ای

حدود ۱۰ سال پیش جزوه ای به دستم رسید که نوشته بود “آسیب شناسی کارهای فرهنگی”. توجه ام جلب شد و آن را مطالعه کردم. نکته ای در این جزوه گفته بود که برایم خیلی جالب بود.  گفته بود که برخی تصمیم می گیرند که کار فرهنگی بکنند برای اینکه یک سری ارزشهای متعالی را ترویج دهند. اما بعد برای اینکه این فعالیتها در بین عوام مقبول و مورد پسند واقع شود خودشان از ارزشهای متعالی خودشان عدول می کنند و سطح کارهای فرهنگیشان را در سطح مقبولیت عام تقلیل می دهند. یعنی به جای اینکه آن فعالیت فرهنگی بخواهد فرهنگ را ارتقا دهد سلیقه و مقبولیت عام آنها را پایین می کشد.

نقش ابراز وجود در حفظ ارزشهای فرهنگی

منظور چه بود؟. سالها بعد در جریان برخی فیلم های تلویزیونی که کاملا معلوم بود سبک فیلمهای ماهواره ای را تقلید کرده اند این حرف را خیلی خوب درک کردم. به طور مشخص چندین فیلم تلویزیونی را دیدم که در ان خیلی راحت شبکه ای از روابط غیر اخلاقی بین نقش های فیلم تلویزیونی شکل گرفته بود اما این بار با ظاهری دینی. یعنی این بار یک مفهوم ازدواج و طلاق هم اضافه شده بود. دو نفر ازدواج می کردند بعد طلاق می گرفتند و هر کدامشان با کس دیگری ازدواج می کردند. و در جریان یک سریال خیلی طولانی شاهد مجموعه ای از طلاقها، ازوداجهای مجدد، خیانت، رابطه نامشروع و نهایتا چند همسری بودیم.

برای دیدن فیلم خوشبختی در زندگی با افزایش عزت نفس کلیک کنید: خوشبختی با افزایش عزت نفس

عدم ابراز وجود در سطح ملی یعنی رسانه ی ملی از جایگاه اصیل خود فاصله می گیرد

آن زمان احساس کردم که برخی از این دست اندرکاران تلویزیونی خودشان را در حد برخی فیلمهای بی پایه و اساس ماهواره ای که اهداف تهاجم فرهنگی دارند تقلیل داده اند تا محبوبیت عام را بخرند و به این ترتیب دوباره تلویزیون را جایگزین ماهواره کنند. یعنی یک فعالیت به ظاهر فرهنگی که هدفش این است که توجه مردم را از ماهواره به تلویزیون جلب کند خودش را در حد برخی فیلمهای ضد فرهنگ ماهواره تقلیل می دهد و داستانهای جذاب عشق و شکست عشقی و خیانت به آن اضافه می کند تا مقبولیت عام پیدا کند.

ابراز وجود یعنی بازگشت به اصالت خویش و پاسداری از آن

البته این موضوع مربوط چند سال قبل است. و خوشبختانه بعدها که انیمیشن های ایرانی مثل داستانهای شاهنامه، شاهزاده روم و دیگر برنامه های ارزشمند تلویزیونی و سینمایی را دیدم خوشحال شدم.  خدا را شکر کردم که هنوز هم هستند کسانی که ادبیات و فرهنگ غنی ایرانی، و نیز حکایتهای اسلامی را با هنر سینما و تکنولوژی روز دنیا به هم می آمیزند و آثار هنری ارزشمند می آفرینند.

پیشنهاد میکنیم مقاله “استیو جابز و ثروت ۱۰۰ میلیون دلاری در جوانی” را بخوانید: زندگی استیو جابز 

خودابرازی در کانال تلگرام

اکنون که سالها گذشته و خودم از طریق شبکه های اجتماعی مجالی برای فعالیتهای فرهنگی پیدا کرده ام مرتب همین نکته را به خودم تذکر می دهم.  مثلا در کانال تلگرام اگر بخواهم سلیقه ی عام را در نظر بگیرم و از شاخص تعداد اعضای کانالها برای ارزیابی سلیقه ی عموم استفاده کنم آن وقت می بینم که خیلی از کانالهایی که جک و سرگرمی و ترکیبی از مطالب ارزشی و ضد ارزشی ترکیبی از حقیقت و دروغ های جذاب دارند تعداد اعضایشان به بیش از دههها هزار رسیده است.

اگر خیلی ساده انگار باشم فکر می کنم که باید از خودم و آنچه هستم عدول کنم تا مقبولیت عام را بخرم. اما چند وقت پیش به یک کانال خیلی ارزشمند با تعداد زیادی عضو برخوردم. کسی که از افکار و دلنوشته هایش می نویسد و اتفاقا نوشته هایش با استانداردهای تلگرامی همخوانی ندارد. نوشته های طولانی که اصلا هم با شکلک های تلگرامی تزئین نشده اند. اما انقدر زیبا و عمیق هستند که مردم را جذب کند و در گروههای تلگرامی به اشتراک گذاشته شود.

محبوبیت واقعی در گرو خودبیانگری اصیل

آن وقت است که یک بار دیگر آن پیام آغازین برایم روشن و شفاف می شود. لازم نیست برای اینکه مورد پسند دیگران باشیم و محبوب بمانیم از اصالت خودمان فاصله بگیریم! می توانیم خودمان باشیم و اجازه دهیم اصیلترین بخش وجودمان آزاد و رها شده و متجلی شود. مطمئنا آن اصیلترین بخش هم طرفداران خودش را خواهد داشت. ضمن اینکه ما هم عزت نفس خود را حفظ کرده ایم. از تمامیت خود فاصله نگرفته ایم. و خودمان را به معنای واقعی کلمه آنطور که هستیم ابراز کرده ایم.

وقتی از اصیل ترین بخش وجودمان ظاهر می شویم

عزت نفس - اعتماد به نفس - افزایش عزت نفس

وقتی برای کسب مقبولیت از آن حقیقتی که هستیم فاصله نمی گیریم، وقتی بی آنکه نگران قضاوت باشیم از اصیلترین بخش وجودمان وارد می شوم و خود را ابراز  می کنیم نه تنها عزت نفس خود را حفظ و تقویت می کنیم بلکه موفقیتهای بیشتری هم کسب خواهیم کرد. چون آن موقع خود متفاوت و منحصر به فرد ماست که ظاهر می شود.

برای اینکه بتوانیم با اصیل ترین بخش وجودمان کاری انجام دهیم قبل از هر چیز نیازمند عزت نفس بالا هستیم. عزت نفس بالا موجب می شود که نگران انتقاد دیگران نباشیم و راه خود را برویم. موجب می شود به خاطر کسب اعتبار و جایگاه نزد دیگران از اصالت خودمان فاصله نگیریم و آزادانه خودمان و آنچه هستیم را ابراز کنیم. از همین روست که عزت نفس بالا خلاقیت ما را هم تقویت کرده ذهن ما را باز می کند. چون بدون نگرانی به خودابرازی می پردازیم. ناتانیل براندن ابراز وجود را یکی از ابعاد عزت نفس معرفی می کنید به این معنا که من برای خودم، خواسته ها و نیازهایم ارزش قائل باشم و آن را به شیوه ای مناسب ابراز کنم. ابراز وجود یعنی از نشان دادن آنچه هستیم نترسیم و برای خودمان، استعدادها و علایقمان و فردیت منحصرفردمان را ابراز کنیم.

پیشنهاد میکنیم این مقاله  “راز ایجاد تحول بزرگ در زندگی” را بخوانید:  گام کوچک تغییر بزرگ

 یک برداشت غلط از خودبیانگری

دوستی داشتم که در جمع خیلی کم حرف بود. به او گفتم که چرا کم حرفی و افکار و نظراتت را بیان نمی کنی؟ در پاسخ به من گفتم من پیرو این شعر هستم که “بی کمالی های انسان از سخن پیدا شود، پسته ی بی مغز چون لب وا کند رسوا شود”. همان بهتر که آدمی کمتر حرف بزند تا دیگران به کم و کیف فکر او پی نبرند. به شوخی به او گفتم که یعنی تو خودت را آدم بی مغزی می داند که می ترسی با حرف زدن دیگران به بی مغزی تو پی ببرند؟ این چه حرفی است؟

به او گفتم که من با این بیت مخالفم. به نظر من این ویژگی با عزت نفس و خود بیانگری منافات دارد. اگر از ابتدای امر خودمان از ترس قضاوت دیگران و محکوم شدن به بی فکری حرفمان را نزنیم فرصت رشد را از خود می گیریم. ما بواسطه ی ارتباط با دیگران خودمان را می شناسیم و رشد می کنیم. وقتی در جمعی نظرمان را می گوییم دو اتفاق می افتد یا نظر مثبت دریافت می کنیم یا منفی. اگر نظر منفی دریافت کردیم و محکوم به بی فکری شدیم کم کم در این تجربه ها خودمان را ارتقا می دهیم. بیشتر فکر می کنیم و بهتر عمل می کنیم. و اگر نظر مثبت دریافت کردیم خودمان و توانایی هایمان را بیشتر می شناسیم. به این ترتیب در مواقع دیگر با شجاعت بهتری صحبت می کنیم.

در هر صورت خود بیانگری و ابراز وجود به رشد ما کمک می کند.

چگونه مهارت ابراز وجود را تقویت کنیم؟

خود هیپنوتیزم - عزت نفس

بنابراین برای اینکه مهارت ابراز وجود را تقویت کنیم نیاز نیست که از ابتدا عزت نفس بالا داشته باشیم. لازم نیست که از ابتدا باور داشته باشیم که خوب و عالی هستیم. بلکه همین که بپذیریم که آنچه هستم، هستم. بپذیریم که حق داریم کاستی هایی داشتیم نصف بیشتر راه را رفته ایم. وقتی بپذیریم که دیگران حق دارند انتقاد کنند بدون اینکه احساس کنیم نابود شده ایم، وقتی به خودمان فرصت رشد از طریق بازخوردهای دیگران را بدهیم آن وقت مهارت خودبیانگری را تقویت کرده ایم.

برای دانلود فیلم آموزشی افزایش عزت نفس کلیک کنید: فیلم آموزشی افزایش عزت نفس

حرف آخر

نتیجه اینکه اگر به فکر رشد و ارتقای خودمان باشیم باید بی هیچ ترسی از عمیقترین بخش وجودمان ظاهر شویم و خودمان را ابراز کنیم. حتی اگر آنچه ابراز می کنیم مورد نقد دیگران قرار گیرد به ما فرصت بازنگری و رشد می دهد. بنابراین در هر صورت زمانی برنده هستیم که خود واقعی مان باشیم و علایقمان را دنبال کنیم.

ابراز وجود را از همین حالا شروع کنید. کافی است در قسمت دیدگاه ها نظر خود را برای ما بنویسید. و به نوشته ی ما رای دهید 🙂

دیدگاه‌ها (0)

*
*