یک پنجره برای بهتر زیستن

رازی نهفته در علت سقوط هواپیماها: نداشتن مهارتهای گفتگو

مهارتهای گفتگو و سقوط هواپیما

وقتی نداشتن مهارتهای گفتگو به قیمت جان انسانها تمام می شود!

چندی پیش در حین مطالعه تافتگان جدابافته ، اثر مالکوم گلدول به نکته ای در رابطه با اهمیت مهارتهای گفتگو برخوردم که واقعاً تکان دهنده بود.
در یکی  از بخشهای کتاب نویسنده با نوشتن خط به خط مکالمات ضبط شده توسط جعبه ی سیاه یک هواپیمای سقوط شده نشان می دهد که علت سقوط هواپیما نه صرفا شرایط بد آب و هوایی یا نقص در هواپیما بوده است. بلکه علت اصلی عدم گفتگو و ارتباط موثر خلبان، کمک خلبان و مسئولین کنترل ترافیک هوایی در یک شرایط خاص بوده است! شرایطی که با یک گفتگوی مناسب می توانست به راحتی مدیریت شود!

 

راز نهفته پشت سقوط هواپیماها!

نویسنده پا را از یک مثال فراتر گذاشته و اینطور مطرح می کند که درصد بسیاری از سقوطهای هواپیما نه صرفا به دلیل نقص فنی هواپیما یا بدی آب و هوا بوده است. بلکه اشتباهاتی که منجر به سقوط هواپیما می شوند عمدتا به مهارتهای کار تیمی و ارتباطات بر می گردد.
یک خلبان می داند که چیزی مهم است اما به هر علتی به خبلان دیگر نمی گوید. یک خلبان خطایی می کند و خلبان دیگر خطایش را نمی گیرد. و عدم هماهنگی و نداشتن مهارتهای گفتگو و ارتباط موثر نهایتاً موجب می شود یک اشکال کوچک اولیه به سقوط بیانجامد.
باور می کنید؟!

برای من که باورش سخت بود!

پیشنهاد می کنم این مقاله را از دست ندهید: خودآگاهی زیربنای هوش معنوی و هیجانی

 

گفتگو و ارتباط موثر: راز نجات از سقوط هواپیماها

مکالمات جعبه ی سیاه از پروازهایی که توانسته بودند در شرایط خاص مثل بدی آب و هوا یا نقص فنی با موفقیت فرود بیایند نشان می داد، که در چنین شرایطی یک دقیقه سکوت هم در کابینه حاکم نبوده است!  خلبان، کمک خلبان و مسئولین کنترل ترافیک هوایی مرتب در حال گفت و گو، شفاف کردن شرایط موجود و پیدا کردن راه حل مناسب بوده اند.

 

هواپیمایی کره از بدترین تا بهترین! تنها با تغییر در سبک گفتگو

سپس نویسنده به شرکت هواپیمایی کره اشاره می کند که در طول دهه ی ۱۹۸۰ جزء پر حادثه ترین پروازها بوده است. به طوری که خطوط هواپیمایی دیگر کشورها از جمله کانادا و امریکا مشارکت خود را با آنها لغو می کنند! و نهایتا رئیس جمهور وقت کره نیز برای حفظ آبروی کره صدای خود را بلند کرده و او هم از پرواز با آنها خودداری می کند.

 

در کمتر از هفت سال بعد شرکت هواپیمایی کره به پاس تغییرات مثبتی که در خود ایجاد می کند جایزه فینیکس را دریافت می کند. او اکنون در صدر بهترین و امنترین پرواز هاست! اما نکته مهم اینجاست که تغییر اصلی نه در هواپیماها و حتی در کابینه ی پرواز رخ داد!
پس تغییر اصلی چه بود؟!!

بلکه تغییر اصلی در شیوه گفتگو بود.

 

نقش فرهنگ در زبان و گفتگو

در حقیقت شرکت هواپیمایی کره یک فرد خارجی به نام گرینبرگ را استخدام کردند تا تغییرات لازم را ایجاد کند. او متوجه اختلال ارتباطی در تیم پرواز می شود که به فرهنگ کره مرتبط است.
در فرهنگ کره فاصله قدرت بین مقامات مختلف مثل کمک خلبان و خلبان زیاد است. و این فرهنگ با فاصله قدرت زیاد در زبان نیز نقش خود را نشان داده است. در زبان کره شش سطح گفت و گو وجود دارد: احترام رسمی، احترام غیر رسمی، رک، آشنا، صمیمی، و ساده . به این معنی که هرچه فردی درجایگاه بالاتر از ما قرار دارد، حرف زدن با او به قدری در لفافه و پوشش قرار می گیرد که عملاً گاهی شفاف و روشن فهمیده نمی شود!

 

کارگاه رایگان را از دست ندهید: آشنایی با مهارت گفتگو به سبک دیالوگ

 

چرا کمک خلبان حرف خود را نمی زند؟!

برای یک کمک خلبان کره ای با فرهنگی که در وجودش تنیده به قدری سخت است گویش خود را با مافوق تغییر دهد که حتی در شرایط سقوط هواپیما هم نمی تواند از آن فرهنگ عدول کند! نمی تواند رک و راست به اتاق فرمان بگوید که الان باید فرود بیایم چون سوخت ندارم! یا رک و راست به خلبان بگوید که دارد اشتباه میکند!
در آن فرهنگ، او آنقدر خود را مادون می داند که درجایگاهی نیست که مشکل سقوط را حل کند! حل مشکل سقوط کار خلبان است نه او! پس او منفعلانه رفتار می کند! ( البته به نظر من این ضعف در عزت نفس هم هست!)

 

راه حل ساده اما..

البته این فرد انگلیسی برای حل موضوع، فرهنگ یا زبان کره را اصلاح نکرد! بلکه فقط یک تغییر ساده ایجاد کرد! او کل کابینه پرواز را موظف کرد که در حین پرواز انگلیسی صحبت کنند! همین. فقط یک قانون. کل کابینه پرواز موظفند که در حین پرواز انگلیسی صحبت کنند! ( و البته تعلیم زبان انگلیسی در صدر کار قرار گرفت)
حالا در زبان تازه خبری از رسم و رسوم و آداب پیچیده ی کره ای و حفظ مقام نبود!  به گفته ی نویسنده تغییر زبان آنها را از زندان میراث فرهنگیشان بیرون کرد! آنها را از بار نقشهای تحمیل شده در فرهنگشان بیرون کرد. تغییر زبان کلید این دگرگونی بود.

 

برای دانلود بسته آموزشی مهارتهای گفتگو کلیک کنید: افزایش مهارت گفتگو

 

آموزش مهارتهای گفتگو و ارتباط موثر جزء ضروری شرکتهای هواپیمایی

در سالهای گذشته مبارزه با صحبت در لفافه یکی از بزرترین نهضتهای هوانوردی تجاری بوده است. هم اکنون هر شرکت هواپیمایی چیزی به نام آموزش “مدیریت منابع کادر پرواز” دارد. این آموزشها طراحی شده تا به اعضای کادر پرواز یاد دهد که روشن و قاطعه با یکدیگر ارتباط برقرار کنند.

 

درس اول: اهمیت داشتن مهارتهای گفتگو

داستان فوق برای من سه درس دارد.

درس اول اهمیت داشتن مهارتهای گفتگو است! خصوصا در شرایط خاص! برای اینکه از سوتفاهم ها نجات پیدا کنیم! برای اینکه دنیای ذهن هم را بشناسیم و برای اینکه زندگیمان سقوط نکند!

 

درس دوم: نقش فرهنگ در ارتباطات

درس دوم: اهمیت پس زمینه های فرهنگی، خانوادگی، ملی و قومی در شیوه ی گفتگو، ارتباط و زندگی ماست. آنقدر که حتی در حرفه و کار ما هم وارد می شود.

 

درس سوم: تغییر فرهنگ با تغییرهای ساده!

درس سوم و تکان دهنده برای من این است: یک تغییر ساده چقدر می تواند تغییرات بزرگ ایجاد کند! یک فرهنگ و یک آداب و رسوم، یک پس زمینه ی پر طول و دراز، به سادگی با حذف یک زبان حذف شد!!!
این شیوه در تغییر الگوی ذهنی یا پارادیم هم استفاده می شود! گاهی یک تغییر ساده، الگوی ذهنی ما را کلاً تغییر می دهد! و در نتیجه در سطح رفتار ما ظاهر می شود.
هر چند اینجا این موضوع نتیجه مثبت داشت اما به نظرم پرده از حقایقی بر می دارد که در فرهنگ سازی یا بهتر بگویم تهاجم فرهنگی خیلی نقش آفرین است اما از چشم ما مخفی است!

 

گاهی با یک تغییر ساده یک فرهنگ را از ما می گیرند! این تغییر می تواند تغییر در یک سبک پوشش باشد! می تواند تغییر در یک سبک خوردن، در یک سبک مکالمه، در یک سبک سرگرمی باشد! اما مهم این است که با آن تغییر به ظاهر کوچک، یک فرهنگ ممکن است به کلی حذف شود!
اکنون نوبت شماست. شما چه فکر می کنید؟ لطفا نظرات خود را در قسمت دیدگاهها برای ما بنویسید. این نظرات برای ما بسیار ارزشمند است. حتما آنها را خوانده و پاسخ می دهیم.
نویسنده: مرضیه فاطمی

منبع: کتاب تافتگان جدابافته نوشته ی ملکوم گلدول

 

دیدگاه‌ها (0)

*
*