گام هفتم برای رسیدن به هدف: از نو شروع کنید
صورت مساله شما اینست که فاصله میان جایی که هم اکنون هستید و هدفهایی که میخواهید به آن برسید را پل بزنید. ( ارل نایتینگل)
جایگاه فعلی خود را مشخص کنید
وقتی میخواهید به سفری بروید اولین کاری که باید بکنید این است که مقصد را مشخص کنید. پس از آن برای تهیه نقشه راه نیازمند پاسخ به این سوال هستید که هم اکنون کجا هستم؟ وقتی که باورها، ارزشها و اهداف خود را مشخص کردید و میخواهید به سمت ان حرکت کنید اول سوالی که باید بپرسید این است اکنون کجا هستم؟ برای پاسخ به این سوال باید واقعیت را ببینید و با خود بصورت ظالمانه صادق باشید. اگر هدف شما افزایش درآمد است دقیقاً مشخص کنید درآمد فعلی شما چقدر است؟ اگر هدف شما افزایش ساعات مطالعه است دقیقاً مشخص کنید که اکنون چند ساعت در هفته مطالعه میکنید. اگر هدف شما کاهش وزن است دقیقاً مشخص کنید اکنون وزن شما چقدر است.
شرایط فعلی خود را ارزیابی کنید
خود منتقد باشید و شرایط فعلی را دقیقاً بررسی کنید. چرا در چنین جایی هستید؟ با توجه به دانشی که اکنون دارید آیا همچنان میخواهید راهی را که قبلاً میرفتید بروید؟ آیا همچنان میخواهید از همان تکنیک ها استفاده کنید؟ اگر چهار سال پیش در یک رشته تحصیلی درس خواندید و اکنون متوجه شدید که با این رشته درآمد مناسبی کسب نمیکنید آیا ترجیح میدهید راه خود را عوض کنید یا در همان رشته فوق لیسانس بگیرید؟ اگر ۶ سال پیش یک رشته تحصیلی را انتخاب کرده و اکنون که فوق لیسانس گرفته اید فهمیده اید که این رشته را دوست ندارید میخواهید تا آخر عمر خود را به انتخاب شش سال پیش خود محکوم کنید یا میخواهید شرایط خود را تغییر دهید؟
خود را برای یک شروع دوباره آماده کنید
70 درصد تصمیماتی که امروز میگیرید با گذشت زمان اشتباه از آب در میآید. شاید زمانی که تصمیم میگرفتید درست بودند اما اکنون شرایط تغییر کرده باشند. آماده باشید که از نو تصمیم گیری کنید و در برنامه های خود تجدید نظر کنید. اغلب اوقات فشار و استرسی که به شما وارد میشود از اینروست که زمان تجدید نظر و تغییر رویه رسیده است. اگر در رابطه عاطفی نامناسبی گرفتار شده اید آن را ترک کنید. اگر شغل و یا رشته تحصیلی نامناسبی انتخاب کرده اید تغییر دهید.
مهم ترین منبع موفقیت شما خودتان هستید، روی توسعه مهارتهای خود سرمایه گذاری کنید
مهمترین دارایی شما خود شما و تواناییتان در راه موفقیت است. چرا که این شما هستید که همه دارایی های دیگر را برای خود خلق میکنید. پس برای رشد فردی خود وقت، پول و انرژی صرف کنید. از خود بپرسید که برای هدفی که دارید به چه توانمندی ها و مهارتهایی نیازمند هستید. بپرسید که چه عاملی مانع موفقیت شما میشود. دیگران چه کار متفاوتی از شما انجام داده اند که اکنون موفق شده اند. کدام مهارت هست که بیش از همه در آن ضعیف هستید. روی آن مهارت کار کنید و آن را بهبود بخشید. کدام عادت است که باید کنار بگذارید یا بالعکس در خود ایجاد کنید. روی آن کار کنید.
گام هشتم: پیشرفت خود را اندازه گیری کنید
اگر بتوانید چیزی را اندازه بگیرید میتوانید ان را مدیریت کنید. بر جنبه های مختلف زندگی خود نظارت داشته و آنها را ارزیابی میکنید. میزان ساعتهایی که برای اهداف مختلف خود اختصاص میدهید، میزان کالری که مصرف میکنید. میزان درامدی که بدست می آورید. با اندازه گیری آنها میزان پیشرفت خود را ارزیابی کنید.
برای اینکه موفق شوید سه عامل مهم زیر را باید در نظر بگیرید:
متعهد شوید
ذهن نیمه هشیار شما وقتی هدفی تعیین میکنید بهتر عمل میکند. وقتی برای رسیدن به هدفی متعهد میشوید ذهن شما از هر زمان خلاق تر، مصمم تر و متمرکز تر میشود.
انجام دهید
حتماً شنیده اید که برای خوردن یک فیل آن را باید لقمه لقمه کنید. هدف خود را به بخش های کوچک تقسیم کنید و انجام آن را شروع کنید. از اصلی ترین و ارزشمندترین بخشی که شما را به هدفتان نزدیک میکند شروع کنید. و قدم به قدم به سمت آن بروید. اگر هدف شما کاهش وزن است و در روز سی و سه گرم وزن کم کنید میشود ماهی یک کیلو و در پایان سال دوازده کیلو کم کرده اید. اگر روزی ۱۵ دقیقه کتاب بخوانید سالی حداقل ۱۵ کتاب میخوانید. اگر روزی ۵۰۰۰ تومان پس انداز کنید ماهی ۱۵۰ هزار تومان پس انداز کرده اید.
به اتمام برسانید
نکته جالبی که در مغز شما وجود دارد این است که هر گاه کاری را به اتمام میرسانید مغز شما مقدار کمی اندورفین، مورفین طبیعی، تولید میکند که به شما احساس شادمانی میدهد. این شادمانی به مثابه نوعی پاداش در اتمام کار شماست. از سوی دیگر اهمال کاری و به تعویق انداختن امور در شما استرس ایجاد کرده و بار سنگینی روی دوش شما میگذارد. این استرس مشابه یک مجازات طبیعی برای رها کردن کار شماست. بنابراین سعی کنید که با بستن “حلقه های باز” زندگیتان به امورتان سروسامان بدهید و از شادمانی طبیعی ذهنتان لذت ببرید. از این سیستم جزا و پاداش برای تکمیل کارهایتان استفاده کنید.
گام نهم: موانع را از میان بردارید
کسی که میخواهد موفق شود باید بیاموزد که شکست بخش سالم و اجتناب ناپذیری از فرایند رسیدن به اوج است. ( جویس برادرز)
راه حل گرا باشید
یکی از مهمترین ویژگی های افراد موفق این است که آنها راه حل گرا هستند در حالی که افراد ناموفق مساله گرا هستند. زمانی که مساله گراها در صدد تحلیل مشکل هستند، اینکه چه کسانی مسبب این مشکلات هستند و چقدر این مساله فاجعه آمیز است، راه حل گرا ها به دنبال یافتن راهی برای حل مشکل یا دور زدن آن هستند. رهبری شخصی به معنای توانایی حل مساله است.
احساسات منفی را دور بریزید
80 درصد موانع شما محدودیت های درونی و تنها ۲۰ درصد بیرونی است. به درون خود نگاه کنید و موانع درونی خود را شناسایی کنید. اصلی ترین این موانع ذهنی و احساسی است. دو مانع مهم بر سر راه موفقیت ترس و تردید است. ترس از شکست، ترس از فقر، ترس از طرد شدن، ترس از خوب نبودن باعث میشود که بسیاری از مردم قبل از شروع یک کار از آن دست بکشند. و مانع دوم تردید است که رابطه مستقیم با ترس دارد.
تردید نسبت به تواناییها، هوش و صلاحتیمان، احساس ناکافی بودن، حس خوب نبودن و حقارت باعث میشود که فکر کنیم نتوانیم از پس چالشها برامده و به هدف خود نائل شویم. این افکار و احساسات منفی به دلیل نقص در عزت نفس و اعتماد به نفس است. از این رو برای رهایی از این افکار و احساسات منفی باید روی عزت نفس خود کار کنید. برای این منظور می توانید از فیلم آموزشی افزایش عزت نفس ما استفاده کنید.
دکتر مارتین سلیگمن، استاد دانشگاه پنسیلوانیا، پس از ۲۵ سال تحقیق روی هزاران نفر به این نتیجه رسیده که ۸۰ درصد مردم دچار حالتی هستند که “درماندگی آموخته شده” نامیده میشود. بر این اساس آنها هر بار که در مقابل هدف جدیدی قرار میگیرند میگویند “من نمیتوانم”. این احساس نمیتوانم در فرد که در نتیجه شکستهای گذشته و یا از دوران کودکی به فرد آموخته شده است حتی اگر پوچ باشد به دلیل ایمانی که فرد به آن دارد تبدیل به یک عامل مخالف میشود.
هنری فورد میگوید: “اگر معتقدید که نمیتوانید یا میتوانید کاری را انجام دهید به احتمال زیاد همین طور است که میگویید”
احساسات مثبت را جایگزین کنید
پادزهر ترس و تردید شجاعت و اعتماد به نقس است. یکی از راههای افزایش اعتماد به نفس استفاده از فایل صوتی خودهیپنتیزمی سابلیمینال است. این فایلها باورها و افکار منفی را از ذهن شما دور کرده و به جای آن افکار مثبت را جایگزین می کند.
علاوه بر تغییر باورها شما نیاز دارید که در عمل هم برای افزایش اعتماد به نفس خود اقداماتی انجام دهید. یکی از این اقدامات افزایش دانش و مهارت در کاری است که انجام می دهید. وقتی دانش و مهارت کافی برای راهی که میخواهید طی کنید را بدست آورید ترس و تردید شما از بین خواهد رفت. برای از بین بردن احساس درماندگی آموخته شده از هدفهای کوچک و قابل دسترسی شروع کنید. مشابه وقتی که روی عضلاتتان کار میکنید. از کم شروع کنید و مداومت داشته باشید. وقتی به اهداف کوجک خود میرسید کم کم احساس درماندگی شما جایش را به شجاعت و اعتماد به نفس میدهد.
موانع خود را سازماندهی کرده و به هدف تبدیل کنید
موانع خود را یادداشت کنید و مهمترین آنها که حل آن میتواند تغییر چشمیگیری در موفقیتتان داشته باشد شناسایی کنید. اکنون حل آن مانع را به یک هدف تبدیل کنید. خود مساله را به شکل های مختلف تعریف کنید تا دیدتان نسبت به آن بازتر شود. به یاد داشته باشید که نیمی از حل مساله تعریف درست مساله بزرگترین اتلاف وقت و پول ها در استفاده از راه حل های اشتباه برای مسائل نادرست است. پس از تعریف مساله فهرستی از اقداماتی که میتوانید برای حل آن انجام دهید را بنویسید و از یکی از آنها شروع کنید. مثلاً اگر در شناسایی موانع خود به این نتیجه رسیدید که یکی از موانع نداشتن دانش و مهارت کافی در آن زمینه است فورا افزایش مهارت را هدف خود قرار دهید. از کتابها و دوره های آموزشی و راههای مختلف برای توسعه مهارت خود استفاده کنید.
برای مطالعه گامهای بعدی کلیک کنید: افراد موفق و تحقق سریع اهداف – بخش ۴
نویسنده: مرضیه فاطمی
برگرفته از کتاب هدف نوشته برایان تریسی
دیدگاهها (0)